EXACONS; yaşadığı ve çalıştığı ortamı çevre olarak tanımlar; bu çevreyi canlı-cansız varlıkları içeren tüm bileşenleri ile korumayı hedefleyerek sosyal, kültürel ve çevre koruma faaliyetlerini kurum kültürünün bir parçası olarak kabul eder.
Dünya üzerindeki yaklaşık 8 milyar insan nüfusunun tüm canlıların sadece yüzde 0,01'ini oluşturduğu gerçeğini unutmadan, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı’na uygun olarak yürütülen tüm faaliyetlerde, çevresel etkiyi en aza indirebilmek için enerjiyi ve doğal kaynakları verimli kullanma, atıkların mümkün olan en üst seviyede geri dönüşümünü sağlama, bu konuda çalışanları ve ilgili tarafları bilinçlendirme yaklaşımı benimsenir.
Faaliyetler kapsamında oluşan atıkların doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesi, mevzuata uygun şekilde ayrıştırma yapılması, geçici depolanması ve lisanslı tesislere iletilmesi sırasında oluşan çevre etkilerinin kontrol altına alınması, azaltılması ve kaynağında önlenmesi konularının uluslararası standart ve ilgili yasal yükümlülükler çerçevesinde etkin bir şekilde yönetilmesi EXACONS’un öncelikli ilkeleri arasında yer alır.
Yerel Değerlerin Desteklenmesi
EXACONS, yürüttüğü tüm projelerde yerel değerlerin önemli bir kaynak olduğunu kabul ederek; çevresel, sosyal ve ekonomik faydaların en verimli şekilde gerçekleştirilmesini amaç edinir. Yerel tedarik ve yerel işe alım proseslerinde çalışılan proje bölgesindeki toplumlara öncelik vererek, topluma azami fayda yaratarak ve halkla ilişkileri sağlayarak yerel toplumlar üzerine sosyo-ekonomik etkilerin asgariye indirilmesini hedefler. Bu yaklaşımla EXACONS tüm çalışanlarının; bölgede yaşayanlar, yerel çalışanlar ve yerel yetkililerin kültürüne ve yaşam tarzına karşı saygı göstermesini ve bölgenin sosyal hassasiyetlerinin farkında olmasını sağlar.
Proje sahalarının bulunduğu bölgelerde yaşayan toplulukların, çalışma bölgelerindeki trafik ve inşaat riskleri; kiralama, tahsis vb. arazi kapsamında yapılacak işler ile ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını düzenler. Şikâyet yönetimini organize eder. Bütün çalışanların ortak paydada hareket etmeleri için bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarını yürütür.
Merkez Ofis ve Projelerde yer alan temsilcilerden oluşan İletişim Komitesi öncülüğünde yürütülen insan, doğa ve toplum odaklı sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal farkındalık ve destek platformu oluşturulması amaçlanır. İletişim Komiteleri çerçevesinde çalışanların, kendi fikir ve projelerini geliştirmelerine imkan sağlanarak ihtiyaç sahibi kişi ve ailelere sağlık, eğitim ve yetenek alanlarında yardımcı olacak çalışmalar yürütülür.
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne (TOFD) yönelik destek projelerinin yanı sıra kurum içinde kurulan "Running for Excellence" koşu ekibi ile kız çocuklarının hak ettikleri koşullarda eğitimlerine devam etmeleri için Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’na (Koruncuk) destek sağlanır.
Hayvan Hakları
Hayvan Hakları olmadan İnsan Haklarının olamayacağı, insani değerlerin gelişmesi için öncelikle insan olmayan canlıların yaşam haklarına saygı duyulması gerektiğine inanırız. Hayvanları Koruma Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılarak hayvanlara eziyetin önüne geçilmesi ve kanunun toplumumuz tarafından daha fazla benimsenmesi için eğitsel çalışmaların yürütülmesi ile toplumumuzdaki hayvan sevgisinin daha iyi noktalara geleceği açıktır. Hayvan sevgisinin insanlığa kattığı olumlu duyguların gün geçtikçe artmasına ve sokak hayvanlarının daha iyi yaşam koşullarına sahip olmalarına yönelik kurum içinde ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri çerçevesinde sosyal sorumluluk çalışmaları yürütülür.
Eşitlik Yaklaşımı
EXACONS tüm çalışanlarına temel hak ve özgürlüklere ilişkin kabul edilen uluslararası sözleşmeler ve anayasal düzenlemeler doğrultusunda; ırk, dil, din, cinsiyet, etnik köken ve diğer nedenlere dayalı ayrımcılık yapılmasına izin vermeyen bir çalışma yaklaşımı benimser. Tüm çalışanların kadın ve erkek olarak cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık ve güvenliklerinin sağlanmasını, eğitim ve gelişim imkanları ile desteklenmesini amaçlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini destekler. Kadın istihdamını destekleyici uygulamalarıyla %11 oranındaki kadın iş gücüne katılımı arttırmayı hedefleyen İnsan Kaynakları Politikası ile hareket eder. EXACONS tüm iş süreçlerine yansıtmaya çalıştığı "Mükemmeliyet, Güvence, Teknik Emniyet, Saygı, Cesaret" Değerleri ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini, kurum politikası haline getirerek kapsayıcı ve çeşitlilikten beslenen bir kurum kültürü oluşturmayı ve bu kültürü sürdürülebilir kılmayı en önemli kurumsal hedefleri arasına yerleştirir. Bu hedef doğrultusunda;
-
Tüm İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Kurumsal Yönetim süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini destekleyecek uygulamalara yer verilir.
-
Ekip içerisinde yer alan kadın çalışanların sayısının arttırılması ve eşit bir şekilde kurum içerisinde kariyer gelişimlerinin sağlanması için çalışmalar yapılır.
-
İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dili benimsenerek, günlük çalışma düzeninin her bir adımında bu dili korumak amaçlanır.
-
Çalışanlar ve iş birliği içerisinde olunan tüm paydaşların farkındalığının artmasına yönelik adımlar atılır.
-
Kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki varlığının güçlenmesi ve iş gücüne katılım oranının artması desteklenir.